PESCUIT LA SCRUMBIA DE DUNARE

echipamentul folosit

Lanseta - folosita la pescuitul scrumbiei trebuie sa fie usoara, cu lungimea cuprinsa intre 3 - 4 m (daca pescuiti de pe mal) sau 2,7 - 3 m (daca pescuiti din barca). Actiunea lansetei e bine sa fie de varf (tip A) sau cel putin medie (tip B), fiind de preferat cea cu actiune de varf pentru ca ofera posibilitatea aplicarii unei intepaturi mai rapide. Puterea de lansare a lansetei (casting weight) trebuie sa fie cuprinsa intre 40 - 80 grame, pentru ca in mod obisnuit acest peste poate fi gasit in locuri cu valtori sau / anafoare puternice, unde suntem nevoiti sa utilizam plumbi destul de grei.
Diametrul firelor folosite la pescuitul scrumbiei de Dunare poate fi cuprins intre 0,25 - 0,30 mm (daca folositi nailon) sau 0,14 - 0,16 mm (daca folositi textil).
O mulineta - marimea 2500 e foarte buna - daca pescuiti cu nailon sau chiar un pic mai mica (marimea 2000) daca folositi fir textil. Raportul de recuperare trebuie sa fie cuprins intre 5:1 - 6:1.
Plumbii - utilizati trebuie sa aiba forma alungita, pentru a putea fi recuperati usor. In mod obisnuit sunt folositi plumbi cilindrici de diferite gramaje (vezi imaginea), alesi in functie de curentul apei. Daca e nevoie acest tip de plumbi pot fi usor ajustati, la gramaje mai mici, prin taierea cu un cutit sau cu un cutter.

metode de pescuit la scrumbie

Indiferent ce metoda de pescuit veti alege, din cele descrise mai jos, trebuie sa stiti ca toate presupun folosirea taparinei. Pentru cei care nu stiu deja *ce e aia si cu ce se mananca* facem o scurta descriere: dupa cum puteti vedea in imaginea alaturata, taparina reprezinta in esenta un card de naluci (muste). A fost preluata din pescuitul marin si daca e *jucata* cum trebuie imita foarte bine un banc de pestisori, provacand astfel atacul scrumbiei Este alcatuita dintr-un fir principal cu lungimea de 1 - 1,5 m si diametrul de 0,35 mm , pe care sunt prinse la distante de 15 - 20 cm, niste muste artificiale legate pe carlige nr 2 - 6, fiecare avand pasul de cca 5 - 10 cm si nailonul de 0,30 mm. Poate va intrebati de ce nailon asa de gros? Pentru ca da o anumita rigiditate ansamblului si impiedica incurcarea mustelor. Numarul mustelor de pe o taparina poate varia intre 5 - 15 bucati, insa cel mai folosite la pescuitul scrumbiei sunt cele cu 6 sau 10 muste de o singura culoare.

metoda nr 1

E mai rar utilizata si am vazut-o aplicata doar din barca, cu toate ca teoretic poate fi folosita si de pe mal. Consta pur si simplu din pescuitul static cu taparina pe fundul apei, in curent. Adica punem o greutate cat sa ne tina montura pe loc in curent, lansam taparina, o lasam sa atinga substratul, apoi intindem firul si asteptam sa traga. Taparina poate fi folosita asa cum se gaseste (cu mustele originale) sau puteti pune in carlige pestisori de mici dimensiuni (puiet de oblet,avat,etc). Randamentul metodei nu este grozav, insa puteti totusi sa luati cateva bucati, daca scrumbiile se arata interesate de mustele miscate usor de curentul apei.

metoda nr 2

Este cea mai utilizata la pescuitul scrumbiei de Dunare si consta in folosirea activa a taparinei simple, pe care o vedeti in imaginea de deasupra. Aceasta taparina poate fi lansata destul de departe, are o evolutie rapida si cu ea puteti explora toata adancimea apei, avand in schimb dezavantajul ca e predispusa la agatare. Pentru a incetini coborarea taparinei prin straturile de apa puteti folosi in locul plumbului o pluta buldo, rezultand montura din imaginea alaturata. Buldo este de fapt o pluta de mari dimensiuni ce poate fi umpluta mai mult sau mai putin cu apa, folosind in acest scop cele doua supape de cauciuc cu care e prevazuta. Pentru aceasta montura puteti umple buldo-ul cam 50 - 85%, modificand astfel atat viteza de coborare cat si distanta la care poate fi lansata. O a treia varianta si poate una dintre cele mai eficiente, puteti vedea in imaginea din partea dreapta, aceasta fiind in esenta o montura cu pluta culisanta. Ca la toate monturile de acest gen, adancimea maxima la care va cobora taparina se regleaza din nodul opritor de deasupra plutei. Ce avantaje are aceasta ultima montura? Pai in primul rand daca e bine reglata adancimea atunci e imuna la agataturi, iar in al doilea - poate fi lansata si apoi lasata sa *curga* pe apa pana la distante foarte mari, imposibil de atins prin lansare. In situatia ca nu aveti o pluta buldo puteti folosi si o pluta obisnuita - important este ca portanta acesteia sa fie mai mare decat greutatea plumbului. Cum se pescuieste cu taparina? Montura este lansata spre aval si dupa ce ajunge la adancimea si/sau locul dorit, incepeti sa recuperati cu viteza medie - in acelasi timp e bine sa imprimati taparinei niste zvacnituri usoare, in dinti de fierastrau. Daca scrumbia nu vrea sa muste incercati sa zvacniti mai energic sau/si sa schimbati taparina cu alta de culoare diferita.

strategie si locuri

Cum trebuiesc abordate partidele de pescuit la scrumbie? In primul rand trebuie sa aveti in geanta taparine de mai multe culori, dublate sau chiar triplate, pentru a nu pleca acasa in cazul ca o pierdeti pe cea prinzatoare si in acelasi timp pentru ca nu stii niciodata la care culoare va merge si la care nu. La inceputul partidei e bine sa folositi o taparina multicolora, pentru a vedea care e culoarea preferata a scrumbiei in momentul acela ori in cazul ca nu dispuneti de asa ceva atunci le puteti incerca pe rand pe cele din dotare sau, pentru a nu pierde timpul, mai bine intrebati pescarii aflati deja pe mal. Sa stiti ca deseori trage la o anumita culoare dimineata si la alta culoare dupa amiaza, deci e bine sa fiti pregatiti. Locurile preferate de scrumbie sunt cele cu prundis pe fund, curent puternic si/sau anafoare, cu adancimea intre 1 - 3 m. In mod obisnuit scrumbia trage dimineata intre orele 6 si 11, face pauza, apoi mai are o perioada cand trage dupa amiaza ,cam intre 15 si 19, insa acest orar poate varia mult in functie de zi. Bancurile de scrumbii sunt uriase, se intind pe multi kilometri si se deplaseaza lent (cativa kilometri pe zi), acest lucru lasandu-ne suficient timp de pescuit, in sensul ca pentru a trece de un anumit loc fix au nevoie de circa 10 - 20 zile. In judetul Mehedinti scrumbiile pot fi pescuite de la Salcia pana la Portile de Fier 2, cele mai bune locuri fiind la Pristol, Patule, Garla Mare, Izvoare, Gruia.

solunar aprilie 2015
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii