solunar octombrie 2014
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii

PESCUIT LA SCRUMBIA DE DUNARE

echipamentul folosit

Lanseta - folosita la pescuitul scrumbiei, trebuie sa fie usoara , cu lungimea cuprinsa intre 3 - 4 m daca pescuiti de pe mal , sau 2,7 - 3 m daca pescuiti din barca . Actiunea lansetei e bine sa fie de varf (tip A) sau cel mult medie (tip B), fiind de preferat cea cu actiune de varf ,pentru ca ofera o intepatura mai rapida ,atunci cand musca scrumbia . Puterea de lansare (casting weight) trebuie sa fie intre 40 - 80 grame , pentru ca in mod obisnuit acest peste poate fi gasit in locuri cu valtori sau / anafoare puternice , unde suntem nevoiti sa utilizam plumbi destul de grei.
Diametrul firelor folosite, la pescuitul scrumbiei de Dunare ,poate fi undeva intre 0,25 - 0,30 mm , daca folositi nailon , sau 0,14 - 0,16 mm , daca folositi textil.
O mulineta - marimea 2500 e foarte buna - daca pescuiti cu nailon ,sau chiar marimea 2000 daca folositi fir textil. Raportul de recuperare trebuie sa fie cuprins intre 5:1 - 6:1.
Plumbii - folositi , trebuie sa aiba forma alungita , pentru a putea fi recuperati usor ,fara sa opuna o rezistenta prea mare . In mod obisnuit sunt folositi plumbii cilindrici de diferite gramaje , alesi in functie de curentul apei, acest tip de plumbi avand avantajul ca pot fi usor ajustati la gramaje mai mici , daca e nevoie , prin taierea cu un cutit sau cu un cutter.

metode de pescuit la scrumbie

Indiferent ce metoda de pescuit ,din cele descrise mai jos ,veti alege , trebuie sa stiti ca toate presupun folosirea taparinei . Pentru cei care nu stiu deja *ce este si cu ce se mananca* facem o scurta descriere : dupa cum puteti vedea in imaginea alaturata ,taparina reprezinta in esenta un card de naluci (muste) . A fost preluata din pescuitul marin ,si daca e *jucata* cum trebuie imita foarte bine un banc de pestisori , provacand astfel atacul rapitorilor , respectiv al scrumbiei in cazul nostru. Este alcatuita dintr-un fir principal ,cu lungimea de 1 - 1,5 m si diametrul de 0,35 mm , de care sunt prinse ,la distanta de 15 - 20 cm ,niste muste legate pe carlige nr 2 - 6 , fiecare avand pasul de cca 5 - 10 cm si nailonul de 0,30 mm . Poate va intrebati ,de ce nailon asa de gros? Pentru ca da o anumita rigiditate ansamblului , si impiedica incurcarea mustelor. Numarul mustelor de pe o taparina poate fi undeva intre 5 - 15 bucati ,insa cel mai folosite la pescuitul scrumbiei sunt cele cu 6 sau 10 muste de o singura culoare, dar exista si taparine cu muste in doua sau chiar trei culori.
Acum ca ne-am lamurit sa trecem la metodele de pescuit ce pot fi folosite :
Metoda nr 1 - am vazut-o ,aplicata doar din barca ,dar teoretic poate fi folosita si de pe mal, constand pur si simplu din pescuitul static pe fundul apei,in curent, cu taparina. Adica punem o greutate , cat sa ne tina montura pe loc in curent, lansam taparina ,o lasam sa atinga substratul , apoi intindem firul si asteptam sa traga. Taparina poate fi folosita asa cum se gaseste ,cu mustele originale ,sau putem pune in carlige pestisori de mici dimensiuni ,respectiv puiet de oblet,avat ,etc.Randamentul metodei nu este grozav ,dar puteti totusi sa luati cateva bucati ,daca scrumbiile se arata interesate de mustele /pestisorii dvs , miscate usor de curentul apei.
Metoda nr 2 - si cea mai utilizata la pescuitul scrumbiei de Dunare , consta in folosirea activa a taparinei simple, pe care o vedeti in imaginea de deasupra .Aceasta poate fi lansata destul de departe , are o evolutie rapida si cu ea puteti explora toata adancimea apei, avand in schimb dezavantajul ca e predispusa la agatare. Pentru a incetini coborarea taparinei prin straturile de apa puteti folosi in locul plumbului o pluta buldo, rezultand montura din imaginea alaturata. Buldo este de fapt o pluta de mari dimensiuni ce poate fi umpluta mai mult sau mai putin cu apa ,folosind cele doua supape de cauciuc cu care e prevazuta.Pentru aceasta montura puteti umple pluta cam 50 - 85 % ,modificand astfel viteza de coborare dar si distanta la care poate fi lansata montura. O a treia varianta , si poate una dintre cele mai eficiente , puteti vedea in imaginea din partea dreapta ,aceasta fiind in esenta o montura cu pluta culisanta . Ca la toate monturile de acest gen ,adancimea maxima la care va cobora taparina , se regleaza din nodul opritor de deasupra plutei. Ce avantaje are aceasta ultima montura? Pai in primul rand ,daca e bine reglata adancimea atunci e imuna la agataturi ,iar in al doilea , poate fi lansata si apoi lasata sa *curga* cu apa pana la distante foarte mari,imposibil de atins prin lansare.In situatia ca nu aveti o pluta buldo puteti folosi si o pluta obisnuita - important este ca portanta acesteia sa fie mai mare decat greutatea plumbului. Cum se pescuieste cu taparina? Montura este lansata spre aval,si dupa ce ajunge la adancimea dorita si/sau locul dorit ,incepeti sa recuperati cu viteza medie - in acelasi timp ,e bine sa imprimati taparinei niste zvacnituri usoare, in dinti de fierastrau. Daca scrumbia nu vrea sa muste ,incercati sa zvacniti mai energic sau /si sa schimbati taparina cu alta de culoare diferita.

pescuit la scrumbie - strategie si locuri

Cum trebuiesc abordate partidele de pescuit la scrumbie? In primul rand trebuie sa aveti in geanta taparine de mai multe culori , dublate sau chiar triplate - pentru a nu pleca acasa in cazul ca o pierdeti pe cea care prinde - si in acelasi timp pentru ca nu stii niciodata la care culoare va merge si la care nu . La inceputul partidei ,e bine sa folositi o taparina multicolora ,pentru a vedea care e culoarea preferata a scrumbiei in momentul acela, or in cazul ca nu dispuneti de asa ceva atunci le puteti incerca pe rand pe cele din dotare ,sau pentru a nu pierde timpul mai bine intrebati pescarii aflati deja pe mal . Sa stiti ca deseori, trage la o anumita culoare dimineata ,si la alta culoare dupa amiaza , deci e bine sa fiti pregatiti. Locurile preferate , de scrumbie, sunt cele cu prundis pe fund , curent puternic si/sau anafoare, cu adancimea intre 1 - 3 m. In mod obisnuit scrumbia trage dimineata intre orele 6 si 11, face pauza ,apoi mai are o perioada cand trage dupa amiaza ,cam intre 15 si 19 , dar acest orar poate varia mult, in functie de zi. Bancurile de scrumbii sunt uriase , se pot intinde pe multi kilometri si se deplaseaza lent (cativa kilometri pe zi), acest lucru lasandu-ne suficient timp de pescuit , in sensul ca pentru a trece de un anumit loc fix , au nevoie de circa 10 - 20 zile. In judetul Mehedinti scrumbiile pot fi pescuite de la Salcia pana la Portile de Fier 2 , cele mai bune locuri fiind la Pristol, Patule , Garla Mare , Izvoare , Gruia.

sep

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
sep

sus