solunar octombrie 2014
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii

PESCUIT LA FEEDER

ce este de fapt feeder-ul?

Ca multe alte denumiri care au invadat plaiurile noastre , cuvantul *feeder* (citeste fider) provine din Anglia si in traducere libera inseamna *naditor* , deci *pescuit la feeder* este acelasi lucru cu mult mai familiarul *pescuit cu cosulet naditor* . Confuzia a aparut din faptul ca ,asa cum se intampla mereu pe la noi , denumirea de *feeder* s-a transmis si la lanseta cu care pescuim folosind aceasta metoda , dar asta este deja o alta poveste. In continuare ne vom ocupa de aceste doua aspecte ,respectiv metoda de pescuit cu cosulet naditor si echipamentul cu care se practica acest stil deosebit de eficient.

metoda de pescuit cu cosulet naditor

Ca idee, aceasta metoda de pescuit se bazeaza pe prezentarea carligului cu momeala in imediata apropiere a unei gramajoare de nada - gramajoara transportata acolo chiar de cosuletul nostru naditor - si este una dintre putinele tehnici care permit capturarea pestilor de orice talie, de la oblete la crap , indiferent de factorii de mediu. Desi practic ,indiferent unde veti lansa ,carligul va fi tot timpul langa nada cazuta din naditor , nu va recomandam lanseurile aleatoare , pentru ca astfel veti crea multe locuri nadite , iar pestii vor fi dispersati pe o suprafata mare. Abordarea cea mai buna este ca dupa alegerea unui loc promitator sa lansati repetat doar acolo ,in scopul de a aduna si a tine pestii pe vad. Pentru a reusi lansarea cosuletelor in acelasi loc ,luati un reper de pe malul opus iar dupa prima lansare (pentru stabilirea distantei) , care poate fi facuta si cu naditorul gol, fixati firul in clipul mulinetei. In continuare incarcati si lansati pe vad 5 - 6 cosulete ,stranse mai slab ca sa se desfaca repede, pentru nadirea de apel.Lansati de fiecare data cu o forta asemanatoare pentru a proteja firul. O atentie deosebita trebuie acordata la prepararea nadei astfel ca aceasta sa nu ramana lipita pe cosulet dar nici sa se desfaca in straturile superioare ale apei ,strangand tot maruntisul pe vadul nostru. In ce priveste monturile ce pot fi folosite cu aceasta metoda acestea pot fi atat monturi cu naditor inline cat si monturi pentru feeder clasice , cu sau fara tub antitangle. Aceasta metoda de pescuit este deosebit de versatila , putand fi aplicata pe orice balta sau apa curgatoare ,evident in ultima situatie trebuind sa folosim un cosulet suficient de greu pentru a nu fi scos de curent (dupa ce s-a golit) in afara zonei nadite ,tarand astfel si acul cu momeala dupa el.

echipamentul necesar

Pescuitul cu cosulet naditor (feeder) este o tehnica recomandata la pescuitul pe substrat , trasatura pestelui fiind semnalizata prin varful extrem de fin al lansetei - sensibilitatea ridicata si rezerva mare de putere in talon fiind specifica tuturor lansetelor de feeder. Aceste lansete se remarca prin numarul mare de inele (obligatoriu de tip SIC) - intre 12 si 16 - , ce permit o distribuire progresiva a tensiunii in blanc si vin echipate cu doua pana la sase varfuri, cu puteri si actiuni diferite, notate de obicei in oz ( uncii ).1 oz = 28 grame. In functie de puterea de aruncare (casting weight) se impart in trei categorii:
- lansete feeder light sau pickere - lungime 2.70 - 3.30 m putere aruncare 5-20 gr.
- lansete de feeder medium - lungime 3.60 - 4.20 m putere de aruncare de 20-70 gr.
- lansete de feeder heavy - lungime 3.60 - 3.90 m putere de aruncare de 40-120 gr.
Pentru a completa echipamentul mai aveti nevoie si de o mulineta potrivita cu lanseta ,pe care sa intre cca 150 m de fir de 0,25 mm ,a carei frana ,fie ca e in fata or in spate, trebuie sa lucreze impecabil. In ce priveste firele folosite la aceasta metoda de pescuit ,au in mod uzual grosimea cuprinsa intre 0,14 - 0,25 mm si trebuie sa fie scufundatoare (sinking).

avantaje si dezavantaje

avantaje

Este o metoda foarte buna de pescuit la peste mic sau mare pe rauri sau pe ape statatoare. Gama larga de varfuri asigura semnalizarea muscaturii fara nici o problema , putand fi folosita chiar si pe vant sau valuri. Lanseta de feeder si mulineta nu sunt foarte scumpe cu doar 80 - 100 euro putand sa achizitionati niste scule bune, pentru inceput. Puteti schimba rapid locul unde pescuiti ,fara sa risipiti o cantitate mare de nada, daca primul loc ales nu da randament. Nu aveti nevoie de prastie sau racheta de nadire pentru ca nadirea se va face chiar cu cosuletul nostru naditor.

dezavantaje

Din cauza ca varfurile lansetelor de feeder sunt foarte sensibile ,orice adaus pe ele le va face sa se miste diferit - ma refer aici la clopotei sau/si starleti. Atunci cand sunt valuri trebuie un pic de experienta pentru a deosebi trasaturile de miscarile provocate de valuri. Unele lansete au o lungime prea mare pentru a fi transportate usor in masina chiar daca sunt alcatuite din bucati. Din cauza ca inelele de varf au diametre interioare de doar cativa milimetri, se pot bloca cu resturi care se prind de fir , respectiv iarba sau alge, si nu mai putem mulina, pana nu indepartam gunoiul respectiv, altfel riscam sa rupem varful lansetei.

sep

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
sep

sus