PESCUIT LA BOLOGNEZA

generalitati

Asa cum sugereaza si numele , denumirea acestei tehnici provine din Italia ,si cu toate ca initial doar metoda de pescuit s-a numit asa ,cu timpul numele s-a transmis si lansetei utilizate. Daca va intrebati prin ce este diferita aceasta metoda ,atunci trebuie sa aflati ca pescuitul la bologneza se deosebeste de celelalte tehnici de pescuit cu pluta ,respectiv match-ul sau rubeziana prin faptul ca ne ofera posibilitatea de a pescui la distanta pe ape curgatoare ,si este o metoda folosita frecvent de pescarii din toata tara in special la pescuitul scobarului sau/si al mrenei.

echipamentul necesar

Bologneza este de fapt o lanseta usoara, cu lungimea cuprinsa intre 4 si 8 m, insa (pentru comoditate) mai frecvent utilizate sunt betele de 5 si 6 m. In scopul usurarii batului, blancurile sunt subtiri si facute din carbon iar monturile inelelor au doar un singur picior si sunt construite din aliaje foarte usoare. Actiunea lansetei trebuie sa fie de varf pentru a intepa rapid, iar greutatea de lansare e cuprinsa de obicei intre 1 - 20 grame. Mulineta utilizata trebuie sa fie de mici dimensiuni, cat sa intre pe ea 100 m de fir de 0,12 - 0,20 mm si e bine sa aiba minim 4 rulmenti, iar raportul de recuperare sa fie cuprins intre 5:1 si 6:1. Frana trebuie sa functioneze impecabil si sa fie amplasata pe tambur (de preferat) pentru o manevrare usoara. Plutele recomandate la tehnica bologneza se aleg in functie de curentul apei si au de obicei intre 3 - 15 grame, de preferinta mici si bombate cu chila lunga, pentru a avea stabilitate in curent, dar asta nu inseamna ca nu puteti folosi si alt gen de plute daca doriti. Firele utilizate trebuie sa fie plutitoare (normale), de preferat in culori vizibile (fluo), pentru ca acest lucru acest lucru ne ajuta sa controlam mai bine linia. Spre deosebire de pescuitul la match, unde pentru finete se foloseste un plumbaj etalat pe fir (care poate incurca linia cand ne e lumea mai draga), la pescuitul cu bologneza e recomandat un plumbaj grupat, din cauza lansarilor foarte dese. Carligele folosite vor fi alese dupa marimea pestelui vizat, in mod obisnuit numerele 10 - 18 si obligatoriu vor fi cu varful drept, pentru a intepa rapid.

nadirea si tehnica de pescuit

Inainte de a incepe partida de pescuit mai trebuie facute doua lucruri importante: prepararea nadei si apoi nadirea de apel, aruncand pe vad pentru inceput 5 - 6 bulgari grei. Pentru ca nada sa ajunga pe fundul apei exact acolo unde doriti (adica pe vadul dvs si nu pe al vecinilor), bulgarii trebuie lansati inspre amonte la o anumita distanta, care depinde de viteza de curgere a apei cat si de adancimea acesteia. Evident ca dupa ce bulgarii ating substratul, curentul apei va dispersa nada, dar e important sa n-o disperseze prea departe de locatia noastra.

Dupa cum o sa vedeti in continuare, tehnica de pescuit propriuzisa e simpla, insa e nevoie de putin antrenament pentru a o stapani cum trebuie. Ideea acestei metode este ca acul cu momeala sa curga pe deasupra zonei nadite la inceputul partidei, cumva intr-o pozitie putin oblica: mai intai carligul, apoi plumbul si pluta - evident carligul si plumbul pe fund, iar pluta la suprafata. Cum se procedeaza? Lansati in amonte de locul nadit, cam cu 6 - 7 m. Lasati pickup-ul mulinetei deschis si eliberati usor firul, franandu-l cu ajutorul mainii (degetelor). Pana aici nimic dificil ! Partea cea mai grea la metoda bologneza consta in controlarea firului liber dintre pluta si varful lansetei (baniera), evitand formarea *burtilor* care ne pot deranja mult la aplicarea intepaturii, insa fara a-l trage spre mal, scotand montura din zona nadita. O tehnica frecvent folosita consta in recuperarea inceata a catorva ture de mulineta sau retinerea usoara a firului pentru a scapa de burti, dar si pentru a atrage pestele. E bine sa nu exagerati totusi, pentru ca daca retineti prea mult carligul se va ridica de pe substrat si nu veti avea muscaturi.

avantaje

Pretul echipamentului nu este exagerat, cu 100-150 lei putand sa achizitionam un bat si o mulineta de calitate foarte buna. Are randament excelent pe ape curgatoare mai mult sau mai putin adanci. Montura folosita e foarte simpla.

dezavantaje

Metoda bologneza e greu de aplicat daca sufla vantul, pentru ca acesta va crea burti suplimentare ale firului, extrem de dificil de controlat. Locul de pescuit ales trebuie sa aiba viteza de curgere cat de cat constanta. Betele cu cat sunt mai lungi cu atat sunt mai greu de manevrat, chiar daca sunt foarte usoare.

solunar
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii