STIUCA (esox lucius)

raspandire,dimensiuni si aspect

Este larg raspindita in Delta Dunarii, pe Dunare, in majoritatea apelor de ses, dar si in lacurile de acumulare din tara noastra. In mod obisnuit stiuca are circa 50 - 60 cm lungime si greutatea de 2 - 3 kg, insa exista si exemplare ce pot atinge peste 1 m lungime si 25 kg greutate. Are corpul alungit, usor turtit lateral, capul lunguiet cu botul ca un cioc de rata, gura larga, dintii puternici si ascutiti. Culoarea stiucii variaza de la gri-verzui cu galben, la negru sau cafeniu, cu dungi mai deschise pentru camuflaj. In denumirea populara stiucile mici mai poarta numele de marlite sau bricege, iar cele mari au fost botezate *cumetre*.

locuri preferate si hranire

Stiuca poate fi des intalnita in zonele cu ape linistite si limpezi, cu fund curat si ceva vegetatie prin care sa patruleze mici pestisori. Prefera sa vaneze in apa mica din apropierea malurilor lansand atacuri fulgeratoare asupra pestisorilor care se plimba neatenti prin preajma ei. In ce priveste meniul zilnic de pestisori, putem spune ca stiuca nu este deloc mofturoasa inghitind aproape orice-i iese in cale, ba chiar uneori are si momente de canibalism, mancandu-si propriul puiet. Bazandu-se pe aceast lucru, unele firme au facut serii de voblere asemanatoare cu stiuca, care s-au dovedit foarte eficace. Lacomia exagerata a stiucii a fost confirmata si de catre pescarii care au gasit stiuci moarte, inecate (la propriu!) cu pesti atat de mari ca nu i-au putut inghiti!

pescuit

Desi poate fi pescuita cu rezultate multumitoare cam tot timpul anului, in mod sigur perioada cea mai buna la stiuca este cea de toamna, respectiv ... afla mai multe

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii