PERMIS PESCUIT 2018

Pescuit gratuit sau nu ?

Pentru ca am primit o multime de intrebari, de la fanii site-ului Pescar Mehedintean, astazi 09/apr/2018, voi incerca, prin acest articol, sa lamuresc problema permisului de pescuit din 2018.

- 1. este permisul de pescuit gratuit?
Da. Permisul de pescuit, emis de catre ANPA, este gratuit inca din anul 2017, cand Domnul Dragnea a dat o lege in acest sens.

- 2. cum arata permisul de pescuit gratuit?
In imaginea de deasupra puteti vedea cum arata permisul gratuit ANPA. E confectionat din carton, are culoarea albastra si are ca element de noutate o holograma, in coltul din dreapta sus. Daca doriti sa pescuiti in apele de frontiera, pe permisul ANPA trebuie aplicata viza de frontiera ,pentru a nu avea surprize neplacute la control.

- 3. mai pot pescui cu permisul de anul trecut?
Nu.In acest moment nu se mai poate pescui cu permisul de anul trecut si nici cu cel emis de ANPA in 2012 (cel plasticat).

ANPA si asociatiile de pescari

Asa cum probabil stiti, o asociatie de pescari legal constituita are dreptul sa ia in concesiune un luciu de apa. In acest scop trebuie sa depuna niste acte la ANPA, care, la randul sau, atribuie sau nu atribuie dreptul de concesiune asociatiei respective. O sa specific aici ca prin concesiune se intelege faptul ca asociatia respectiva va trebui sa aiba grija de apa respectiva, adica sa nu permita poluarea ei cu resturi menajere sau de orice alta natura, si sa se ocupe de amenajarea acesteia,daca e cazul! Pe deasupra, pe luciul de apa concesionat, asociatia are dreptul sa puna o taxa de pescuit, mai exact propria taxa de pescuit. Zic propria taxa, pentru ca nu este o suma clar stabilita si depinde foarte mult de la judet la judet.. O sa inchei, spunandu-va ca din informatiile noastre asociatiile concesioneaza de obicei luciurile de apa cele mai cautate de pescari, respectiv cele cu acces usor si care tin mult peste, si, in afara de perceperea taxei proprii, nu mai fac si altceva.

- 4. asociatia distribuie permise de pescuit?
Da. Asociatia distribuie propriile permise de pescuit la toti cei care doresc sa pescuiasca pe apa concesionata de aceasta.

- 5. cum arata permisul distribuit de asociatii ?
Permisul de pescuit, distribuit de catre asociatiile de pescari, arata exact la fel cu cel emis de catre ANPA, numai ca este de culoare ALBA.

- 6. cu permisul emis de o asociatie pot pescui la alta asociatie ?
Doar daca cele doua asociatii (sau mai multe) au incheiat un acord, in acest sens.. Altfel, o sa va trebuiasca cate un permis pentru fiecare asociatie!

diverse

- 7. unde pot pescui cu permisul ANPA gratuit
Cu permisul ANPA gratuit, puteti pescui pe orice apa naturala neconcesionata de catre o asociatie, mai putin in Delta Dunarii.

- 8. cum aflu care apa e concesionata ?
Pentru a afla care apa sau kilometru dintr-o apa e concesionat(a) e suficient sa intrati pe site-ul ANPA pentru a afla detalii exacte.

- 9. pot pescui cu un permis emis de o asociatie pe o apa neconcesionata ?
Nu. Nu puteti pescui cu un permis emis de asociatii (de culoare alba) pe o apa neconcesionata (libera).

- 10. de unde poate fi procurat permisul ANPA gratuit?
Pentru obtinerea permisului de pescuit gratuit va trebui sa va intalniti cu reprezentantii in teritoriu ai ANPA. Trebuie sa aveti la dvs o copie dupa CI (cartea de identitate) si mai trebuie sa va documentati unde si cand pot fi gasiti.. In judetul nostru (MH), acestia pot fi gasiti la Casa Agronomului, in fiecare zi de luni, intre orele 9 si 14.

- 11. cand vor (re)incepe sa fie distribuite permisele gratuite ANPA in teritoriu?
Desi initial a fost vorba ca permisele ANPA gratuite vor fi eliberate in teritoriu incepand cu data de 02/apr/2018, acest lucru nu s-a intamplat (cel putin aici in MH). Cea mai probabila data, la care permisele gratuite vor incepe sa fie eliberate (teoretic) este 16/apr/2018...insa acest lucru ramane de vazut...

alte articole legate de acest subiect :

viza de frontiera - Toti pescarii care doresc sa pescuiasca in apele de frontiera, trebuie in mod obligatoriu sa obtina viza pentru frontiera, de la unitatea Politiei de Frontiera responsabila de zona respectiva. Obtinerea vizei este...

solunar
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii