PERMIS PESCUIT 2019

Vesti bune sau rele?

Probabil ca ati auzit deja de bomba lansata de cei de la ANPA? Sau poate ca nu ati auzit inca? Ei bine, dupa magaria pe care au facut-o anul trecut, cand au intrerupt eliberarea permiselor gratuite, si au lasat o multime de pescari 'pe dinafara' , ca sa zic asa, anul asta au recidivat in nesimtire si au emis decizia 454 din 18.12.2018.

De ce zic ca aceasta decizie este o nesimtita? Pur si simplu, pentru ca in decizia respectiva se specifica urmatorul fapt: pana la eliberarea permiselor de pescuit valabile pe 2019, vor fi valabile vechile permise, respectiv cele emise in 2018 Altfel spus, cei care nu au apucat in 2018 sa-si ia permisul, e posibil sa ramana si in 2019 fara permis !..

Evident, nu se specifica o data anume, la care va incepe distribuirea noilor permise...Sau mai clar nici ei nu stiu cand se va intampla acest lucru , asta DACA se va intampla !! Vezi doamne, nu au avut timp anul asta sa le tipareasca, ca au avut multe probleme pe cap. Cel putin eu unul, daca citesc printre randuri, inteleg ca e posibil chiar sa nu mai fie eliberate alte permise pentru 2019..

De ce nu putem si noi sa fim in rand cu celelalte tari europene? Adica sa pregatim permisele inainte sa se schimbe anul? Asta chiar ca nu pot sa-mi dau seama ! Exista totusi o explicatie logica, de ce cred ca nu vor mai fi eliberate alte permise.. ANPA plateste o tipografie ca sa le tipareasca, iar apoi le distribuie gratis , cel putin pana va fi abrogata legea lui Dragnea.. Asta inseamna ca nu le convine, ca ies pe paguba, si de aici urmeaza restul.

Vreau sa mai specific ca anul trecut au explicat intreruperea eliberarii permiselor, pe motiv ca deja se eliberasera 70.000 de bucati, adica mai mult decat necesar.. Vreti sa stiti cati pescari sunt in Romania? Doar in Mehedinti sunt aproximativ 15.000. In toata tara estimez undeva la 500.000 - 1.000.000 de pescari.. Si atunci cum sa ajunga doar 70.000 de permise?

Intrebari si raspunsuri

- 1. este permisul de pescuit gratuit?
Da. Permisul de pescuit, emis de catre ANPA, este gratuit inca din anul 2017, cand Domnul Dragnea a dat o lege in acest sens.

- 2. cum arata permisul de pescuit gratuit?
In imaginea alaturata puteti vedea cum arata permisul gratuit ANPA. E confectionat din carton, are culoarea albastra si are o holograma, in coltul din dreapta sus. Daca doriti sa pescuiti in apele de frontiera, pe permisul ANPA trebuie aplicata viza de frontiera ,pentru a nu avea surprize neplacute la control.

- 3. mai pot pescui cu permisul de anul trecut?
Da.In 2019 se poate inca pescui cu permisul din 2018. Cine a apucat sa il ia !

ANPA si asociatiile de pescari

Asa cum probabil stiti, o asociatie de pescari legal constituita are dreptul sa ia in concesiune un luciu de apa. In acest scop trebuie sa depuna niste acte la ANPA, care, la randul sau, atribuie sau nu atribuie dreptul de concesiune asociatiei respective. O sa specific aici ca prin concesiune se intelege faptul ca asociatia respectiva va trebui sa aiba grija de apa respectiva, adica sa nu permita poluarea ei cu resturi menajere sau de orice alta natura, si sa se ocupe de amenajarea acesteia,daca e cazul! Pe deasupra, pe luciul de apa concesionat, asociatia are dreptul sa puna o taxa de pescuit, mai exact propria taxa de pescuit. Zic propria taxa, pentru ca nu este o suma clar stabilita si depinde foarte mult de la judet la judet.. O sa inchei, spunandu-va ca din informatiile noastre asociatiile concesioneaza de obicei luciurile de apa cele mai cautate de pescari, respectiv cele cu acces usor si care tin mult peste, si, in afara de perceperea taxei proprii, nu mai fac si altceva.

- 4. asociatia distribuie permise de pescuit?
Da. Asociatia distribuie propriile permise de pescuit la toti cei care doresc sa pescuiasca pe apa concesionata de aceasta.

- 5. cum arata permisul distribuit de asociatii ?
Permisul de pescuit, distribuit de catre asociatiile de pescari, arata exact la fel cu cel emis de catre ANPA, numai ca este de culoare ALBA.

- 6. cu permisul emis de o asociatie pot pescui la alta asociatie ?
Doar daca cele doua asociatii (sau mai multe) au incheiat un acord, in acest sens.. Altfel, o sa va trebuiasca cate un permis pentru fiecare asociatie!

diverse

- 7. unde pot pescui cu permisul ANPA gratuit
Cu permisul ANPA gratuit, puteti pescui pe orice apa naturala neconcesionata de catre o asociatie, mai putin in Delta Dunarii.

- 8. cum aflu care apa e concesionata ?
Pentru a afla care apa sau kilometru dintr-o apa e concesionat(a) e suficient sa intrati pe site-ul ANPA pentru a afla detalii exacte.

- 9. pot pescui cu un permis emis de o asociatie pe o apa neconcesionata ?
Nu. Nu puteti pescui cu un permis emis de asociatii (de culoare alba) pe o apa neconcesionata (libera). Va trebuie unul de culoare albastra.

alte articole legate de acest subiect :

viza de frontiera - Toti pescarii care doresc sa pescuiasca in apele de frontiera, trebuie in mod obligatoriu sa obtina viza pentru frontiera, de la unitatea Politiei de Frontiera responsabila de zona respectiva. Obtinerea vizei este...

solunar
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii