OBLETUL (alburnus alburnus)

raspandire,aspect si dimensiuni

Denumit si oblete, albisoara or albitura, obletul este un peste de banc din familia ciprinidelor, cu larga raspandire pe apele de ses si de deal din tara noastra. Desi nu are dimensiuni impresionante, ajungand in mod obisnuit doar pana la 10 - 15 cm lungime si o greutate in jurul a 20 - 40 de grame, poate face deliciul multor partide de pescuit. Pentru cei care vor stramba din nas, zicand ca e un peste prea mic pentru a fi bagat in seama, trebuie sa precizam ca exista si specimene de obleti cu dimensiuni de-a dreptul impresionante: cca 30 cm lungime si aproximativ 300 - 350 de grame greutate (extrem de rar totusi) ! Corpul obletului este acoperit cu solzi mici argintii care se desprind foarte usor, iar pe partea dorsala (spate) culoarea acestora trece spre verde-albastrui cu reflexii metalice si alb-argintiu pe cea ventrala. Are gura mica si orientata in sus.

locuri preferate si hranire

Obletul prefera locurile cu apa curgatoare lina si curata, putand fi gasit uzual in straturile superioare ale apei la adancimi cuprinse intre 0,5 si 1,5 m, tradandu-si de obicei prezenta prin cercurile produse la suprafata. Reproducerea are loc in lunile mai - iunie, femelele preferand sa-si depuna icrele in zonele cu vegetatie din apropierea malului. Obletul se hraneste cu tot felul de larve si musculite pe care le culege in viteza chiar de la suprafata apei, datorita conformatiei gurii. Poate fi pescuit cam tot timpul anului cu rezultate maxime in perioada aprilie - septembrie.

pescuit

Pentru a afla detalii despre monturile, momelile si sculele folosite la pescuitul obletelui apasa aici.. afla mai multe

Alte articole legate de acest subiect:

  1. monturi cu pluta
  2. caras
  3. avat
  4. somn
  5. stiuca
  6. nailoane
  7. carlige

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii