solunar octombrie 2014
cotele apelor Dunarii
Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit
fazele Lunii

VIERMUSI - MOMELI PESCUIT

de unde provin ?

Viermii pentru pescuit sau viermusii ,cum sunt alintati, sunt de fapt larve de muste, iar aspectul ,respectiv marimea lor difera in functie de specia de musca de la care provin. Cei marunti sunt numiti *pinkies* iar cei mari *magots* (termenul vine din engleza si inseamna viermi). In general vorbind viermusii reprezinta una dintre cele mai atractive momeli pentru pescuit, atat pe balti cat si pe rauri ,fiind eficienti in toate perioadele anului, in special la pestii pasnici . Cel mai bine se pastreaza la rece bagati in rumegus de lemn , nu in malai ,pentru ca acesta din urma le stimuleaza dezvoltarea respectiv transformarea in pupe .

sunt proaspeti viermusii ?

Toti pescarii pun aceasta intrebare si invariabil raspunsul e acelasi: azi i-am primit! Pentru a clarifica problema trebuie sa stiti ca viermii proaspeti pot fi usor recunoscuti dupa pata intunecata de pe abdomen - vezi imaginea. Cu cat pata e mai mare si vizibila cu atat viermii sunt mai proaspeti. Daca pata e inexistenta iar pielea este groasa si galbuie atunci inseamna ca viermii sunt vechi ,si in maxim 5 - 8 ore se vor transforma in pupe ,lucru care ne va deranja destul de mult daca dorim sa pescuim cu viermusi vii. Transformarea viermusilor fara pata de pe abdomen in pupe ,se va face mai rapid sau mai lent in functie de temperatura la care sunt pastrati, respectiv cu cat e mai cald cu atat se vor transforma mai repede. Acestia (cei fara pata) se vor transforma chiar daca-i tinem la rece in cutii frigorifice (din acelea pentru mancare),singurul avantaj fiind ca vom castiga 1 - 2 ore in plus. Inca un lucru pe care trebuie sa-l stiti - daca viermusii sunt proaspeti pot fi pastrati chiar si 3 - 4 zile la temperaturi ridicate de 30 - 35 grade , evident daca-i tineti in rumegus si nu in malai. Tinuti la rece (proaspeti), pot rezista chiar si 7 - 8 zile , avantaj major daca faceti partide de pescuit de lunga durata.

cum pot fi procurati ?

In general cam toti pescarii prefera sa-i cumpere ,sau cine are timp si rabdare poate sa-i obtina acasa. Pentru a creste viermusi e nevoie doar de niste resturi de carne , ficat sau peste ,puse intr-un vas undeva la caldura, si evident de muste. Sunt foarte bune mustele cu abdomen paros sau alea verzi-albastrui cu sclipiri metalice. Cred ca se vor oferi destule voluntare pentru aceasta misiune primejdioasa - adica depunerea oualor - din care peste 2 - 6 zile vor iesi larvele ,in functie de temperatura ambianta. In momentul cand vor ajunge la marimea dorita, ii vom colecta si-i vom pune in cutii cu capac si putin rumegus ,prevazute cu orificii mici de aerisire . Asa cum am mai spus in paragraful anterior nu este recomandat sa-i pastrati in malai pentru ca viermii se vor hrani si vor continua sa creasca ,iar cand vor fi suficient fi dezvoltati se vor transforma in pupe , orice am face noi. Daca dorim sa obtinem viermusi colorati, atunci ii vom pune pentru cateva ore in malai amestecat cu colorant alimentar ,ales dupa culoarea pe care vrem s-o obtinem. Ei vor manca malaiul cuminti, colorantul va ajunge in tractul lor digestiv si de acolo in tot corpul , dragutii de ei capatand astfel nuanta dorita de noi .

cum se pun viermusii in carlig ?

Unii pescari mai cu experienta vor zambi la aceasta intrebare desi e un aspect foarte important de care pot depinde rezultatele partidei de pescuit. Asadar ,daca pescuim cu carlige de mici dimensiuni putem sa-i fixam direct , asa cum se poate vedea in imaginea alaturata . In situatia ca pescuim cu lanseta si este nevoie sa utilizam carlige mai groase care pot sparge viermii , atunci acestia pot fi insirati unul cate unul pe o agrafa speciala care la randul ei va fi atasata de carlig (imaginea de jos). In situatia ca viermusii sunt pusi direct pe carlig trebuie sa utilizati carlige de calitate, cat mai ascutite si confectionate din sarma cat mai subtire ,marimea 20 - 24 daca folositi un singur viermus ,sau marimea 14 - 18 daca folositi doi sau mai multi viermusi. Modul de atasare este urmatorul : se strange incet viermusul, de partea mai subtire,dar fara a-l strivi , astfel ca partea mai groasa sa se umfle usor. Se trece varful acului prin excrescenta aparuta ,dar superficial ,agatand doar putin pielea.E nevoie de putina rabdare si oarecare finete pentru a face acest lucru asa cum trebuie. In cazul ca doriti sa puneti mai multi viermusi pe acelasi carlig , e suficient sa-i insirati unul cate unul,aplicand aceiasi metoda.O problema care apare atunci cand folosim doi sau mai multi viermusi, este rasucirea forfacului la recuperare. Pentru a preveni acest efect ce poate duce la slabirea rezistentei firului se foloseste in mod obisnuit un minivartej inaintea forfacului . Daca folositi doar doi viermusi atunci puteti incerca sa atasati unul de capatul gros si unul de capatul subtire, acest mod de prindere avand acelasi efect de antirasucire ca si cel al minivartejului.

sep

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
sep

sus